CNN: Русия изнася тонове злато от Судан, маскирано като бисквити

В схемата между Москва и военната хунта на Судан е Евгений Пригожин
30 юли 2022 20:28, Анисия Иванова
207
CNN: Русия изнася тонове злато от Судан, маскирано като бисквити
Снимка: Pixabay

Руски товарен самолет, който по документи е трябвало да изнесе бисквити за Русия, всъщност е превозвал контрабандно злато. Това разкриват митнически служители на летището в Хартум пред CNN.

Ценният товар е открит няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна. Документите на каргото показвали, че самолетът е натоварен с бисквити.

Судан рядко, почти никога не изнася бисквити, отбелязва CNN.

Товарът е проверен от летищните власти въпреки проруското ръководство на страната.

„Вътре в товарната част на самолета бяха наредени разноцветни кутии с бисквитки. Точно под тях бяха скрити дървени кутии с най-ценния ресурс на Судан: злато. Приблизително един тон“, се казва в материала.

За трансфера на контрабандно злато през февруари съобщават няколко официални судански източника. Това е само един от 16-те известни контрабандни руски полета на злато от Судан през последната година и половина, допълва медията.

Судан е третият по големина производител на благородния метал в Африка.

Според журналистическо разследване на медията това е обмислена от Русия схема за ограбване на богатството на Судан в опит да се укрепи Русия срещу по-строгите западни санкции. А също и за подпомагане на финансирането на военния сектор на Руската федерация.

С този експорт на злато, обаче, военното ръководство на Судан лишава гражданите на бедната страна от милиарди долари.

"Отдавна знаем, че Русия експлоатира природните ресурси на Судан. За да запази достъпа до тези ресурси, Русия улесни военен преврат в страната и постави начело свои подставени лица", каза бивш американски служител, запознат със случая, пред CNN.

В центъра на схемата между Москва и военната хунта на Судан е Евгений Пригожин, руски олигарх и ключов съюзник на президента Владимир Путин, смятан за собственик на частната военна компания "Вагнер", която участваше в заговор за свалянето и убийството на украинския президент Володимир Зеленски.

„Чрез Meroe Gold и други компании, свързани с Пригожин, олигархът е разработил стратегия за ограбване на икономическите ресурси на африканските страни“, съобщава Денис Коротков, следовател в Лондонския център за досиета./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Алекс Македонски преди 1 година
Западни фирми крадат златото на България-например Челопеч-абсолютно легално и ,,законно".
162
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па Канадци и Австралийци изнасят Българското злато немаскирано. като злато,а точно като злато.И кво.Тъй правят големите сили,а крепостните роби ревът във форумите .
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А западните колониалисти какво инасяха от Африкс,Азия,Южна америка?
160
3
 
9
 
! Отговори
Бунтата преди 1 година
Никой не пише и не каьва как американските кравари точат света без да оставят и един цент за това!!!Да не си помислите,че краварите са най-миловидните и обичливи люде на света????Те са най-големите крадци на ресурси от страните от третия свят!!!!Колко процента са населението на америка на планетата акрадат 30процента от ресурсите на планетата!!!!!
159
1
 
5
 
! Отговори
Бунтата преди 1 година
Защо не пишете кой изнася златото на България,без да плаща дори а сте седнали да гледате на други в канчето?????Ами защото сте платени *** и корумпирани медий!!!!!
158
1
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Петрола от Ирак кой го точи 20 години вече ;) ???
157
3
 
6
 
! Отговори
Руски мародери преди 1 година
Любимите братушки източнат банановите републики корумпирайки политиците им.Същото правят и в БГ.
156
4
 
3
 
! Отговори
До Жалко, но факт преди 1 година
Може да ти е странно но е точно така: западните минни компании плащат добри заплати на местните хора, за които е постижение да работят за тях. След като свърши животът на мината задължително оправят ландшафта, много често правят езера на мястото на мината, садят дървета т.н. Схемата на руснаците е да подкупят най-безобразния диктатор (в една от страните имаха човекоядец) и той да организира източването с участието на частни армии.
155
1
 
4
 
! Отговори
BGM преди 1 година
Кога всички ще разберем,че ковчег с ремарке няма.всичко е толкова безсмислено.
154
0
 
4
 
! Отговори
Друг преди 1 година
Политика е *** дума. Политик е нищожно същество. Смърт за продажниците на свободата.
153
10
 
4
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
А нашето злато същите го изнесоха с влакове - златният резерв от 20 тона е изнесен на съхранение в Москва през февруари 1959.
152
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахха че те краварите правят това от десетилетия с арабските страни и петрола им както и латинска Америка през '70-'80.
151
6
 
17
 
! Отговори
Служебен ученик преди 1 година
Русия е номер 1 по производство на злато!
150
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А НАШЕТО ЗЛАТО КЪДЕ ВЪРВИ? - И ТО ВСИЧКОТО.
149
4
 
26
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 1 година
Когато е Русия става дума за ограбване, а когато са западни кампании е развитие на местната икономика, индустрия и подобряване качеството на живот на подрастващите 14-15годишни деца работещи в мините на западните компании
148
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не мога да разбера българите как ви вярват това което сте вие а обвинявате други и вие сте като америка умейте само да обвинявате като не имейте това което ви е нужно
147
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това ли Русия иска нашата мафията на власт за им даде канали за контрабандата Борисов е идеален за тази работа
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ БЕ ТОВА СА БЪЛГАРСКИ БИСКВИТИ "ЗЛАТЕН КЛАС"!...
145
3
 
18
 
! Отговори
до к.177 преди 1 година
Тази война между Украйна и Русия я спретнаха САЩ и ВБр не без участието на НАТО и Западна Европа чрез ЕС. САЩ прецениха, че светоеното й господство е застрашено и решиха да се разправят поетапно с Китай и Русия, започвайки война на територията на Украйна - от украинците територията и войниците, от САЩ, НАТО и държавите на ЕС - оръжието и боеприпасите. Започнаха с леко стрелково,противотанково и преносимо ПВО, преминаха през ракети с малък обхват, за да се стигне до модерни изтребители и ракети.
144
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля,че западните санкции ще свършат след 2-3-ия месец на зимата и Урсулата ще се пренастрои в отглеждането на 7-те си деца. Не може потомците на немската държава от 30-40-те години на миналия век след 80 години отново да управляват Европа, този път чрез ЕК, ЕНП и водещата държава на европейската икономика - Германия. Това не бива да се допуска, както и безпрекословното изпълнение на заповедите на Свтовния Господар - президента на САЩ от страна на ЕС. В противен случай от този съюз няма никакв